Стипендиантите на АББ за 2016г. споделят какво още са получили от компанията, освен финансовата подкрепа, менторството и кариерния старт

 АББ фондацията „Юрген Дорман“ за инженерно образование предоставя стипендии на студенти от целия свят, с много добри академични постижения, които се нуждаят от финансова подкрепа, за да могaт да продължат обучението си. През 2016 г. трима студенти от Технически университет-София с отлични академични резултати и мотивация, които се нуждаят от финансова подкрепа, за да продължат обучението си бяха подкрепени със стипендии от фондацията. Това са Деян Йорданов, Георги Дамболов и Мирослава Барахарска. Те са избрани сред шестте кандидата, които достигнаха до последния етап на подбор. Днес тези трима млади бъдещи инженери отговарят на въпросите ни и отговорите им можете да прочетете по-долу. Освен това въпроси отправихме и към техните ментори.

 

Георги Дамболов, 2 курс, специалност „Авиационна техника и технологии“, Технически университет София, филиал Пловдив:

 

1.   Каква е причината да участвате в програмата на АББ фондация „Юрген Дорман“?

Кандидатствах по програмата защото смятам, че това е една невероятна възможност за кариерно развитие, както и за подкрепа в оставащото ми обучение. В крайна сметка, човек трябва да опита, а и самия подбор беше едно истинско приключение.
2. Какво очаквахте да научите чрез програмата? Оправдаха ли се очакванията Ви?

Чрез програмата научих много относно как човек може да се реализира и как не трябва да спира да се развива. Очаквания ми се оправдаха напълно - това не е само финансова помощ, това е един шанс за израстване в настоящата професионална инженерна среда, а имено стажовете в АББ са изключително полезни в това начинание.
3. За какво или с какво Ви е помогнала стипендията?

 Стипендията ми помогна да продължа висшето ми образование със спокойствие и увереност, а също така да си позволя персонален компютър, който е крайно необходим за моето следване. Също така успях да си позволя така исканите от мен курсове за контрол по качеството, които се надявам да ми се отплатят в бъдеще.
4. След успешното Ви завършване на програмата, какви са Вашите планове?

 След дипломирането ми се стремя към успешна реализация, надявам се по специалността ми, като за мен правилната посока е България. Смятам, че индустрията се развива и ще се откриват все повече позиции за инженери. Надявам се за кариерно развитие в българска компания, а защо не и в чуждестранна - като например АББ.

 

Деян Йорданов, 3 курс, специалност „Електротехника“, Технически университет София.

 1. Каква е причината да участвате в програмата на АББ фондация „Юрген Дорман“?

Когато първоначално разбрах за програмата на АББ фондация „Юрген Дорман“ бях скептично настроен, защото смятах, че няма да успея да се справя с голямата конкуренция. Причината все пак да кандидатствам беше амбицията ми да навляза в професионалната сфера на електротехниката, да създам контакти, които да са ми от полза в бъдеще, както и да помогна финансово на семейството си. Желанието ми се засили още повече, когато разбрах за възможностите, които програмата ще ми предостави, а именно ментор, който да следи развитието ми и да ме напътства, и стаж, който ще ми помогне да използвам наученото до момента в практиката.

2.Какво очаквахте да научите чрез програмата? Оправдаха ли се очакванията Ви?

Навлязох в програмата с големи очаквания. Надявах се чрез стажа да имам възможност да приложа наученото в една реална работна обстановка. В същото време да придобия нови умения, които само практиката би ми осигурила. Програмата предоставя онлайн курс по английски език, с който очаквам да подобря нивото, на което владея езика. Стипендиант съм на АББ от вече близо година и очакванията, които имах, определено бяха оправдавани.

3. За какво или с какво Ви е помогнала стипендията?

 Стипендията допринесе много не само за професионалното ми развитие, но и за личностното.Финансовата помощ от АББ ми позволява да покривам сам разходите, които имам зауниверситета, като годишни такси и учебни материали. Изкарах стажа си през лятото на 2016 в един от заводите на АББ до Пловдив. Работата беше интересна и удовлетворяща, а опитът, който придобих не само обогати знанията ми, но и ме накара да се чувствам по-уверен в способностите си. Спокойно мога да кажа, че вече съм по-конкурентно способен и имам по-големи възможности за бъдещо кариерно развитие.

 4. След успешното Ви завършване на програмата, какви са Вашите планове?

 Програмата на АББ отвори много врати за развитието ми. След успешното завършване на програмата, стипендиантите могат да продължат да работят за компанията ако им бъде предложено и имат желание.Аз лично все още нямам конкретни планове. Знам, че искам да се занимавам с възобновяеми енергийни източници и се надявам да се развия в тази насока.Благодарение на програмата на АББ фондация „Юрген Дорман“ имам една добра основа, върху която да градя бъдещето си на инженер.

 

 Мирослава Барахарска, 3 курс, специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, Технически университет София

 1.  Каква е причината да участвате в програмата на АББ фондация „Юрген Дорман“?

Научих за възможността, която предлага фондацията, стори ми се интересно, проверих и видях, че отговарям на изискванията и реших да кандидатствам. Прочетох за фондацията и бях впечатлена от големите успехи на АББ, от това че се разраства по цял свят, предлага все повече иновативни идеи и предоставя големи възможности за развитие на своите служители.

 2. Какво очаквахте да научите чрез програмата? Оправдаха ли се очакванията Ви?

Освен прекрасната възможност да се концентрирам върху учението си, очаквах да науча нови и интересни неща по време на стажа в АББ – клон Раковски. Например познанията ми се обогатиха като видях на практика как от лист ламарина  след  преработка се получава електрическо табло. С другия колега стипендиант имахме възможност да проследим производствените процеси, които се извършват в предприятието. Надявам се, че предстои да науча още много неща. А винаги мога да разчитам и на моя ментор от АББ.

 3. За какво или с какво Ви е помогнала стипендията?

Започнах обучението си в Техническият университет с голямо желание. За мен получаването на стипендията показа, че старанието, усърдието и отдадеността се възнаграждават. Както вече  споменах  насочих усилията си предимно върху следването и усъвършенстването на уменията си. Чувствам се по – спокойна и уверена от финансова гледна точка. Освен това доходите на моите родители са по – ниски и това че получавам тази стипендия е голямо облекчение и за тях.

Благодарна съм за спечелването на стипендията – това значи много за мен.

 4. След успешното Ви завършване на програмата, какви са Вашите планове?

Все още не правя сериозни планове, тъй като ми предстои завършване на образованието и магистратура, но мисля в няколко посоки и една от тях е, ако ми се предостави възможност да работя в някой от клоновете на АББ, за да дам скромния си принос в развитието на компанията.

 

Ментори:

 

Васил Такев, Старши мениджър Продажби на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане и ментор на Деян Йорданов:

 

1. Как взехте решение да станете ментор по програмата на АББ фондация „Юрген Дорман“?

 Преднамерено и целенасочено. Според мен работата със студенти е много важна за работата на АББ в България, а също така и за начина, по който аз самият ще работя в бъдеще. Погледнато най-опростено, това са хората, с които ще работим през следващите 20 години. Ако не помогнем на тези момичета и момчета да развият умения и знания в личен и професионален план, след няколко години ще трябва да се справяме с това, което други условия, хипотетично неблагоприятни, са насадили в съзнанието им.

 2. Какво Ви даде и какво разбрахте за себе си чрез менторството?

 Даде ми нов поглед върху проблемите и нуждите на сегашните студенти, а също така и върху интересите им – изненадващо за мен, доста по пространни отколкото очаквах. За себе си разбрах, че понякога ми е трудно да покажа на хората ползата за тях от едно действие и сега работя по този въпрос.

 3. С какво се отличава програмата от други програми с подобен замисъл?

 По свободата, която дава на стипендиантите. Те нямат задължение да работят за АББ в бъдеще- По този начин програмата помага за повишаването на нивото на инженерите – отново, като технически познания и като чисто житейски умения – без да ограничава свободата им на взимане на решение.

 4. Вие сте възпитаник на ТУ-София, на какво Ви научи университета и с какво то Ви помага в професионален план?

 Освен самото образование, което не е никак маловажно, годините в ТУ София ми помогнаха да развия уменията си за учене, нещо което правя непрекъснато. Това е безценно, доколкото работата ни налага непрекъснато доусъвършенстване и самообучение.

 

 Стоян Иванов, Мениджър на отдел „Качество“ в базата на АББ в Раковски, ментор на Георги Дамболов:

 1. Как взехте решение да станете ментор по програмата на АББ фондация „Юрген Дорман“?

 Решението го взех с цел да си подобря моите познания в сферата на човешки ресурси и подбор на кадри, за да мога когато си подбирам кандидат да имам повече опит.

2. Какво Ви даде и какво разбрахте за себе си чрез менторството?

 Както споменах даде ми опит в подбора на персонал. Ако не се практикува менторството се забравя.

3.  С какво се отличава програмата от други програми с подобен замисъл?

 За първи път ми се случва да взема участие като ментор и не съм участвал в други програми (но пък имам желание), така че не мога да направя сравнение.

 4. Вие сте възпитаник на ТУ-София, на какво Ви научи университета и с какво то Ви помага в професионален план?

Търпение. Да полагаш усилия в това което правиш. Да вярваш че можеш да го направиш. Да не се отказваш.

 

Стефан Янков, Продуктов маркетинг мениджър, ментор на Мирослава Барахарска:

 1. Как взехте решение да станете ментор по програмата на АББ фондация „Юрген Дорман“?

 Знам колко е трудно за един студент в началото на своето образование да вземе решения свързани с насоките на професионалното си развитие, да има някой с който би могъл да коментира такива въпроси. Причината за да стана ментор в тази програма беше, че бих могъл да споделя опита и познанията си които имам и евентуално бих могъл да бъда от полза в тази насока на един студен по време на неговото обучение.

2. С какво се отличава програмата от други програми с подобен замисъл?

 Програмата е специално разработена да подпомага студенти в тяхното обучение, като няма задължителни изисквания след това за работа в съответната компания. Освен финансовото подпомагане дава възможност на студените да придобият технически и комуникативни познания, както опит и впечатления от работа в голяма корпорация, каквато е АВВ.

3. Вие сте възпитаник на ТУ-София, на какво Ви научи университета и с какво то Ви помага в професионален план?

 Образованието е задължително за професионалното развитие, като доброто образование помага изключително много особено в началото на кариерата, когато човек няма все още натрупан опит. ТУ-София разполага с голяма техническа база и преподаватели с голям опит и знания, което ми даде познания в областите, в които възнамерявах да се развивам професионално. Същевременно успях да получа и съдействие от преподавателите там при започване на първата ми работа, така че освен познания получих и подкрепа, която ми позволи да се реализирам в насоката която исках.