КЦМ 2000 Груп представи новите си стипендианти

  • kcm.jpg
  • kcm_2.jpg
На среща в КЦМ 2000 Груп бяха представени стипендиантите от националния конкурс „Стипендия КЦМ“ за 2020/2021 академична година. Това са 8 момичета и момчета, студенти различни специалности в български и чуждестранни университети. Мариана Гуркопашова, главен директор „Управление на човешкия капитал“ в дружеството, дава повече информация за проекта:
 
„Стипендиантската програма се провежда вече втора година и имаме все повече кандидати за нея. Тази година за една стипендия кандидатстваха повече от трима души. Програмата е уникална с това, че не задължава стипендиантите да работят при нас, но пък им дава възможност,  когато завършат и решат да кандидатстват за работа при нас, да се ползват с предимство пред останалите кандидати. Не сме определили точно какви специалности трябва да бъдат кандидатите, но пък искаме те да познават нашата дейност-производството на метали. Това пък дава допълнителни знания на тези млади хора“.
 
Кандидатите за стипендия от КЦМ 2000 Груп  писаха есе по една от темите: „Индустрия 4.0. и производството на цветни метали“ и „Ролята на цветните метали за съхранението на енергия“.
 
Размерът на стипендията е 400 лева за една академична година или общо 3600лв. Единият от стипендиантите Боян Петов за втора година се преборва за парична подкрепа от пловдивската компания, само че по регламент през 2020/2021 г. ще получава наполовина по-малка сума. 
 
Сред стипендиантите на КЦМ е Константина Чешмеджиева, която е студентка четвърти курс в Университета по хранителни технологии - Пловдив, специалност „Биотехнологии“:
 
„С голямо удоволствие написах това есе, защото то всъщност представя това, което искам да правя: искам да се развивам в генното инженерство и да го приложа в екологични биотехнологии. Много благодаря за предоставената стипендия, защото ще ми помогне да направя точно това“.
 
Стела Стойкова е четвъртокурсничка в Техническия университет - София, филиал Пловдив, специалност „Индустриално инженерство“:
 
Много често ми задават въпроса защо точно Индустриално инженерство? За мен това е перфектният синтез между наука и индустрия и приложението на науката в индустрията. Връзката между научните и инженерните постижения трябва да бъде неразривна с развитието на индустрията.
 
С тази стипендия ми бе предоставен шанса да продължа научната си работа. Досега съм работила в две насоки: развитие и оптимизация на асинхронни електродвигатели за приложение в електромобили. Другата е в сферата на автоматизацията.
 
Теодора Василева учи „Икономика и бизнес“ в Американския университет, занимава се и с графичен дизайн:
 
Ще кажа нещо, което е малко по-различно от останалите тук. Аз лично смятам, че връзката между хората, когато се усвои правилно чрез бизнеса, е тази която всъщност движи света.
 
Стипендиантите на КЦМ 2000 Груп по тази програма нямат ангажимента да работят във фирмата след завършването си. Те обаче биха се ползвали с предимство, ако решат да кандидатстват за работа в металургичното дружество, посочи главният изпълнителен директор на холдинга  инж. Румен Цонев.
 
Ресурс: https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A6%D0%9C-2000-%D0%93%D0%A0%D0%A3%D0%9F-195685317870422