СРЕДА НА ДОВЕРИЕ - КЛЮЧ КЪМ УСПЕШНИЯ ЕКИП

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg

 

      

                        Павлина Вълчанова                    и                                  Ангел Узунов

са мениджъри на отдели в Strypes, където отговарят за управлението на няколко екипа за разработка на високотехнологични софтуерни решения и продукти, използващи се на глобално ниво. В това интервю с тях ще научим повече за добрите практики, значението на фирмената култура, какво търсят в служителите си и значението на успешния екип, в постигането на добри резултати.

Какви качества и каква фирмена политика са необходими за да бъде успешна една компания?

Ангел Узунов: Strypes е компания, която успява да бъде на пазара вече над 12 години и оперира основно на международно ниво. За тази цел са необходими много качества. Ние сме изключително добре организирана компания и имаме добра култура на работа. За нас ключовият елемент винаги е бил гъвкавостта и влагането на цялата ни енергия в това, което правим. Целта ни е да бъдем ефективни, да имаме стабилни екипи и да намираме креативни решения на проблемите на нашите клиенти. Много важно за нас е да се отнасяме етично, както с клиентите, така и с хората в нашата организация. Винаги се стремим да бъдем прозрачни и да използваме добрите практики от нашата индустрия, но и не само. Като екип създадохме Strypes DNA, базиран на 6 основни ценности: Екипност, Интегритет, Креативност, Въздействие, Гъвкавост и Страст. Можем да кажем, че това е един изключително успешен вътрешен продукт, който ни помага да изграждаме културата и екипите си. Ние винаги се стремим да има благоприятна среда за всички нас в организацията и да постигаме положителни резултати.

Каква е тайната на успешния екип? Какво търсите във вашите служители?

Ангел Узунов: Рецептата за добър екип съдържа няколко съставки. На първо място това е ролята на ръководителя и уменията му да привлече правилните хора. Ключово е и създаването на среда на доверие, да обясниш по ясен и мотивиращ начин какви са целите на екипа и да помагаш на всички да дават най-доброто от себе си и да се развиват. Друга съставка са ясно изразените роли и отговорности, прозрачност и високи нива на екипност и ангажираност. Също така, обичаме да стимулираме желанието на хората да вземат решения на всякакви нива. Винаги се стремим като екип да постигаме положителни резултати, такава е нагласата, с която посрещаме всяко предизвикателство, точно тези малки победи ни мотивират и ни правят успешни. Начинът да бъдем адекватни на бързо развиващата се среда е да привличаме хора, които обичат тази динамика. Такива хора, които обичат да се развиват.

Павлина Вълчанова: Всеки ден създаваме култура посредством изборите, които правим – хората, които привличаме, поведенията, които утвърждаваме, нещата, с които не правим компромиси. Това са начините да демонстрираме кое е ценно за нас, а не просто да го изкажем.

Ангел Узунов: Да се създаде добър екип е изключително голямо предизвикателство за всеки един мениджър и всеки един лидер, но пък, когато успееш да постигнеш това, резултатът е изключително добър и удовлетворяващ.

Павлина Вълчанова: Другото, което е важно да се отбележи за Strypes е, че ние обичаме да се събираме екипно и дори по време на извънредното положение имаше случаи, в които си правехме неформални вечерни онлайн срещи на по чаша вино. Приказвахме си неформално. След това дори се събрахме и на барбекю. Тези неща много помагат – да познаваш хората и извън офиса. По този начин се изгражда доверие.

Ангел Узунов: Дори имахме и регулярни виртуални обяди, където комуникирахме на различни теми. Това бе разтоварващо и ни хареса да го правим.

Всички знаем, че служителите са най-важният ресурс за всяка компания. Какви са методите за поддържане на добър и ефективен екип?

Павлина Вълчанова: В Strypes всеки служител има регулярни срещи, на които той дискутира личния си план за развитие със своя мениджър. Тези срещи са, за да може служителят да изрази себе си - как иска да се развива, какво го радва, от какво има нужда, какво му дава енергия. По този начин, с помощ на мениджъра следва да се изгради личен план, който може дори да включва допълнителни обучения. Това се случва, както в офиса, така и по време на неформалните срещи. Както отбелязахме, доверието се изгражда извън формалните отношения. Хубаво е да знаем, ако някой човек има лични предизвикателства и това влияе на работата му. Държим да изградим доверие, така че даден човек да може да сподели и да каже, например, “съжалявам, тази седмица не ми се получават добре нещата, имам проблеми, които трябва да разреша”. Това е единствено в плюс на отношенията.

Ангел Узунов: Може би по време на COVID-19 кризата е малко по-трудно да поддържаш добър и ефективен екип извън офисното пространство. Но хората не трябва да спират да се развиват. В компанията имаме изградена програма, която стимулира хората да имат ясно изразен детайлен кариерен план, така че да можем ние да помогнем на абсолютно всеки в постигането на добри резултати и това да се развива на базата на желанията и нуждите си.

Какви са методите ви за привличане на добър талант?

Ангел Узунов: Имаме няколко метода. На първо място е вътрешната ни програма за препоръчване (т.н. Referral програма), чрез която нашите колеги могат да препоръчват техни познати, тъй като те най-добре знаят как работи компанията и каква е културата ни. По този начин, който има желание за развитие в международна организация, може да направи информиран и съзнателен избор и да кандидатства при нас. Също така използваме и участие в онлайн конференции и събития. Опитваме се да бъдем гъвкави и да разчитаме на всички добри методи и инструменти за подбор на кадри.

Какви са възможностите за развитие, които предоставяте на своите служители? Предлагате ли им възможност за обучения, сертификации, конференции, семинари?

Павлина Вълчанова: Инвестираме много в своите служители и компанията държи на развитието на хората и предоставянето на всички възможности. За нас е важно служителите да обичат това, което правят, защото само тогава те дават най-доброто от себе си. Имаме редица обучения, както за soft skills, така и за различни технологии. Имаме и сертификационни програми, следвайки различни методологии. Специално аз намирам обученията за “меки умения” много интересни – емоционална интелигентност, комуникация, лидерство и др. В текущата ситуация залагаме на онлайн обучения, чрез различни платформи.

Каква е прогнозата ви за развитието на софтуерния бранш и какви умения и технологии ще се търсят през следващите години?

Павлина Вълчанова: През последните години наблюдаваме как софтуерът става неизменна част от нашия живот и навлиза във всички дейности. Стремежът е да достигнем колкото се може повече до оптимизация на работата на хората. В цели индустрии дори има тенденции да се роботизират някои от процесите, извършвани от човек. От една страна, за да се автоматизира самата дейност и да се предотвратяват грешки. Това е естественият ход, който наблюдаваме. Променящата се среда кара и хората да се променят, което значи, че всички трябва да сме адекватни на тези промени. За мен едно от ключовите умения за следващите години е, хората да останат гъвкави и адаптивни. Да са склонни да предизвикват знанията и вярванията сии да са готови да ги действат по нови начини, да експериментират. Преди 20-30 години бе важно човек да може да запомня голям обем от информация, защото не е имало толкова обширен интернет. Ако ти потрябва нещо, хубаво е да го знаеш на момента. Докато в днешно време всеки може да изкара необходимата информация от телефона си. Умението е много повече да намериш правилната информация и източник, отколкото да запомняш огромни количества данни.

Ангел Узунов: Наскоро гледах интересни видеа в социалните мрежи за това как изкуственият интелект ще промени света и ще създаде нови професии, роли и отговорности, свързани с неговото използване и управление. Най-вероятно това ще стане и ние не трябва да се плашим от този момент. Трябва да се стремим към него, защото ние от софтуерната индустрия сме тези, които ще създадат този AI и заобикалящите го технологии. Всъщност, това трябва да е нашата цел – да ги създаваме, така че да постигат добри резултати за човечеството, и да ни помогнат да разрешим глобалните физични и математически загадки и прегради, за да продължим с прогреса и развитието. Във всички сфери и индустрии. Когато едно нещо се прави с идеята да е вредно, то винаги ще е такова. Но когато се прави с идеята да е добро,винаги ще е добро. Високите технологии, ИТ и Софтуерният бизнес са сред най-динамичните и ще помогнат на човечеството да прогресира. ИТ индустрията е неизменна част от нашето ежедневие. Няма нормален бизнес, който да функционира и да постига резултати без да има намеса на ИТ индустрията в неговите процеси и начини на работа. Аз лично смятам, че ние ще продължим бързите темпове на развитие и това, което се очаква от нас е да сме гъвкави и да се адаптираме, и да не се плашим от технологичното развитие, защото то помага.