Иван Джумеров, мениджър „Човешки ресурси“ във фабриката за шоколад в Своге..."искам да видя у кандидатите ентусиазъм и хъс за работа"

На въпросите ни, относно дейността на компанията и как протичат интервютата за работа в нея, за рубриката "Работодателят отблизо", отговаря Иван Джумеров, Мениджър "Човешки ресурси" във фабриката за шоколад в Своге

 

Име на фирмата/организацията:

Монделийз Интернeшънъл (Mondelēz  International)

 

Дейността на фирмата/организацията е...

Монделийз Интернешънъл е мултинационална компания и пазарен лидер в продуктите за похапване, базирана в Чикаго, Илинойс. Специализира в производството на бисквити, шоколади, дъвки и бонбони и др. и има в портфолиото си емблематични глобални и локални марки като Oreo, BelVita, Milka, Cadbury, Toblerone, Trident и мн. др. Българското производствено предприятие се намира в гр. Своге, където се произвеждат шоколади и шоколадови бонбони “Милка“, както и шоколадовите изделия “Своге“ – местна марка, която има широка популярност на българския пазар.

 

Работната среда във фирмата/организацията е...

Високо ценим екипния дух в динамичната и предизвикателна среда, в която работим. Вярваме, че ключът към успеха се крие точно там, както и в ентусиазма и отдадеността на всеки един служител на компанията.

 

Искам да видя в кандидатите за стаж/работа...

Искам да видя у кандидатите ентусиазъм и хъс за работа. Желанието за реализация и амбицията, че винаги можеш да постигнеш повече не само за себе си, но и за общото благо, са основните качества, които търсим на интервю.

 

В CV-то на кандидата...

Търсим информация за доказани професионални качества и постигнати успехи на предишни местоработи. За кандидати без трудов опит особено впечатление прави завършеното висше училище, специалността, както и направлението, в което искат да се развиват.

 

В мотивационното писмо да личи...

В мотивационното си писмо кандидатът трябва да успее убедително да покаже желанието си за развитие (личностно и професионално), както и стремеж към постоянно усъвършенстване. Важен е и ангажиментът за принос към организацията, който е редно да бъде част от мотивационното писмо.

 

Има интерес към...

За нашата фабрика в гр. Своге е основен интересът към ръководене на инженерни проекти, подобрение на производствениете процеси, както и понятие относно спецификите в хранително-вкусовата промишленост.

 

Впечатлява с...

Открояват се кандидати с визия за кариерното си развитие, любознателност, оригиналност, последователно и логическо мислене, познания в дадената сфера.

 

На въпросите отговаря...

Откритите отговори, които показват разбиране на въпроса и накъде бие той, определено правят силно впечатление.

 

По време на интервюто да оставам с усещането за...

Откровеност и целеустременост.  

 

Кандидатът не бива да допуска...

Кандидатът не бива да допуска да взема превес страхът от това как ще се представи. Съветът ми е да бъде спокоен и фокусиран върху въпросите, които му задават интервюиращите, с ясното съзнание, че те виждат потенциала му и му дават възможност да го разгърне.

 

Споменът от последното ми интервю с кандидат за стаж/работа...

Един от ярките ми спомени от интервюта с кандидати беше за стажанската ни програма, която се стараем да случваме ежегодно във фабриката и която исторически ни е дала много от сегашните лидери в организацията. У един кандидат без какъвто и да е корпоративен опит и с неособено добро владеене на английски език с колегите ми видяхме потенциал и желание за развитие –  качества, които, както споменах вече, са фундаментални в цялостния профил на кандидата. Дадохме шанс на момчето и след много кратко време открихме, че не сме направили грешка, като сме оставили резервите си на заден план. До този момент стажантът показва изключителен талант в сферата си на работа и постига невероятни резултати. Мисля, изводът е ясен.