Мария Кръстева, University Talent Acquisition Consultant (interns and graduates) в Хюлет Пакард Ентърпрайс: "знания, умения, комуникация и хъс"

 

За рубриката "Работодателят отблизо" отговорите на въпросите ни даде Мария Кръстева, University Talent Acquisition Consultant (interns and graduates) в Хюлет Пакард Ентърпрайс.

 

Дейността на фирмата/организацията е... 

Hewlett Packard Enterprise е един от лидерите в доставката на информационни технологии, софтуерни услуги и решения на компании от всякакви размери и предлага най-пълното портфолио от ИТ услуги на пазара, а също така и сървъри, системи за съхранение, мрежови технологии, услуги и решения.
Хюлет Пакард Ентърпрайс е нова компания произлязла от разделението на Хюлет-Пакард  ноември 2015. Предлагаме многобройни кариерни възможности за стажанти, току що завършили специалисти ( Бакалаври/Магистри) и кандидати с повече опит. Смятам , че сме предпочитан избор за работодател защото сме добре познат бранд, компания която предлага чудесни условия на труд, изключителна работна среда и култура, неограничени възможности за кариерно развитие.
През тази година се класирахме на 3то място като Най- предпочитан работодател сред Българските студенти, това показва единственото по рода си проучване у нас Graduate Survey - ТОП 50 на най-предпочитаните работодатели в България сред студентите, проведено от ToTheTop Agency, чиито медийни партньори са Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria.

 
Работната среда във фирмата/организацията е... 
 
Хюлет Пакард Ентърпрайс се отличава с изключителна вътрешна култура , която свързваме с многобройни инициативи, в които нашите служители се включват, приятелска и динамична среда, подкрепящи и помагащи мениджъри, които влагат много ресурси в това да развият екипите си.
 
 
Искам да видя в кандидатите за стаж/работа... 
 
силна информираност и мотивация за конкретното работно място, позитивизъм и добри комуникативни умения.
 
 
В CV-то на кандидата... 
 
освен стандартната информация за предишен опит, образование и езици , биха ми грабнали вниманието стажове, проекти и други инициативи , по които е работил/а. Също така, прави много добро впечатление добре структурираното СВ даващо достатъчно информация за кандидата и в същото време не прекалено дълго и детайлно.
 
 
В мотивационното писмо да личи... 
 
защо кандидатът има интерес към конкретната позиция и смята , че той е най-подходящият за нея - споменавайки предишен опит или подходящи качества.
 
 
Има интерес към... 
 
Технологиите и чужди езици.

 

Впечатлява с... 
 
знания, умения, комуникация и хъс.

 

На въпросите отговаря... 
 
ясно, искрено и уверено, не с прекалено много детайли но достатъчно изчерпателно и информативно.

 

По време на интервюто да оставам с усещането за... 
 
ентусиазъм, увереност , позитивна нагласа и професионално отношение.

 

Кандидатът не бива да допуска... 
 
да дойде неподготвен на интервю, тоест да не е наясно с позицията или компанията, понякога се случва да се кандидатства по няколко позиции едновременно и в различни компании и се създава объркване, но не прави добро впечатление ако кандидата не знае нищо за компанията. Също така негативно мнение и изказване за предишен работодател или колеги, закъснение за интервю и неподходящо облекло.
Всичко това прави първо лошо впечатление и може да окаже влияние върху изхода на интервюто.

 

Спомена от последното ми интервю с кандидат за стаж/работа...

е интервю с кандидат за стажантска позиция в Прага, Чехия - Presales intern - Storage and Server technologies, беше много приятен разговор, личеше си мотивацията на кандидата - беше проучил компанията, беше позитивен и даваше чудесни примери за проекти и предишни длъжности , които е заемал. Допадна ми , че задава релевантни въпроси за позицията и проявява силен интерес.

 

 

https://www.hpe.com/us/en/home.html