Владислава Вълчкова, HR Generalist в Software AG: "... отделеното време да се запознае с компанията прави добро впечатление."

 

За рубриката "Работодателят отблизо" отговорите на въпросите ни даде Владислава Вълчкова, HR Generalist в Software AG.

 

Дейността на фирмата/организацията е... 
 
Разработка на Софтуер
 
Софтуер АГ е глобален технологичен лидер. Основана преди повече от 48 години в Германия,  компанията не спира да разработва високотехнологични продукти и въвежда хай-тех иновации за по-успешен бизнес и по-добър свят. Създател на първата по рода си дигитална бизнес платформа с богато портфолио от продукти, базирани на отворени стандарти и независими технологии, Софтуер АГ е признат лидер от водещи ИТ анализатори и предпочитан избор на компании от целия свят като доверен партньор по пътя на дигиталната им транформация. Компанията е в топ 25 ИТ компании в света, като заедно с ключови клиенти разработва революционни технологични решения, включително в сферата на облачните услуги и IoT, които променят начина ни на живот. 4 500 служители в 70 страни градят дигиталното бъдеще днес.
 
 
Работната среда във фирмата/организацията е... 
 
Корпоративна, но в същото време неформална, ориентирана към създаване на приятелства и споделяне на опит.
 
 
Искам да видя в кандидатите за стаж/работа... 
 
Желание да учат нови неща, да не се отказват, когато срещат трудности и да са готови да полагат усилия, за да се развиват.
 
 
В CV-то на кандидата... 
 
е добре да се включат технологиите, които познава, с които е имал опит.
 
 
В мотивационното писмо да личи... 
 
че кандидатът е отделил време да разбере какви са изискванията за позицията и е написал мотивационното си писмо конкретно за нея. Шаблоните не правят добро впечатление.
 
 
Има интерес към... 
 
нови за него, различни и популярни технологии.

 

Впечатлява с... 
 
допълнителни проекти, по които е работил по време на следването си - членуване в организации с нестопанска цел, асоциации и др., което развива не само организационните му умения, но и широк набор от меки умения.

 

На въпросите отговаря... 
 
конкретно, без да цели да включи всичко останало, което знае и за което се сеща около дадения въпрос.

 

По време на интервюто да оставам с усещането за... 
 
активно слушащ човек (освен говорещ), който иска да се сдобие с подробности за позицията, задава въпроси и се интересува от това, за което му говорим.

 

Кандидатът не бива да допуска... 
 
да бъде неподготвен преди интервюто, отделеното време да се запознае с компанията прави добро впечатление.

 

Спомена от последното ми интервю с кандидат за стаж/работа... 
 
беше много приятно и увлекателно. Кандидатът ни разказа за различни инициативи, които е подел по време на последния му стаж, как се е борил с предизвикателствата и какви уроци е научил.