Програма „Развитие на човешките ресурси“ към МТСП Ви кани на събитието „Европа е с мен“

Програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерство на труда и социалната политика организира събитието „Европа е с мен“.  Основната цел е да бъдат представени мерките, които Програмата предлага по приоритетите „Насърчаване на заетостта и развитието на уменията“, „Социално включване и равни възможности“ и „Насърчаване на младежката заетост“. По време на форума представители на Министерство на труда и социалната политика, Програма „Развитие на човешките ресурси“ и потенциални бенефициенти ще обменят опит и идеи по зададена тема. За 2024 г. темата, която избрахме е „Новите технологии – поглед към бъдещето“. Тя има за цел да фокусира вниманието върху предизвикателствата в настоящия динамичен свят, темата за изкуствения интелект и неговото влияние, което заема все по-голямо място във всяка една сфера от живота ни. Развитието на нови технологии ежедневно променя и усъвършенства начина, по който учим, работим и живеем. Имаме амбицията този форум да бъде провеждан всяка година.

Благодарение на новото поколение технологии можем да усвояваме нови знания и умения по-лесно от всякога. За успешната реализация в бъдещето на пазара на труда, се очертава все повече нуждата от придобиването на дигитални умения. Предизвикателствата пред младите и позиционирането им на пазара на труда се оказва нелека задача, която предполага набор от мерки, финансирани с европейски средства, които да подпомогнат процеса на обучение и включване в заетост. Това е причината и през настоящия програмен период 2021-2027 г. младите хора да получават възможности за включване в различни мерки, свързани с пазара на труда.

Обмяната на опит и сътрудничеството на институциите с младежките организации е мост към останалите младежи. ПРЧР периодично провежда различни събития с участието на младежките организации. Искаме и този път да чуем Вашата дума. Затова имам удоволствието да отправя поканя от името на зам.-министър Наталия Ефремова към Вас и представителите на Кариерния център да присъствате в събитието „Аз съм бъдещето“ по Приоритет „Насърчаване на младежката заетост“. В първата част от него представители на водещи браншови организации в IT сектора ще споделят актуалните тенденции в сектора. Във втората част на събитието очакваме активно участие от Ваша страна в разработването на примерна концепция за иновативен дигитален продукт. Целта на този уъркшоп е не само да бъде подчертана необходимостта от постоянното усъвършенстване на знанията в частта дигитални умения, но и да провокира и стимулира предприемаческото мислене в младежите.

  • Събитието ще се проведе на 18 септември 2024 г. от 14:00 часа в зала „Руен“ на хотел „Хилтън“ на адрес: гр. София, бул. „България“ №1. 
  • Моля да потвърдите Вашето присъствие и броят на представителите от Ваша страна до 10 септември 2024 г. на Миглена Славова (тел. 0897 053 881  и email Miglena.Slavova@mlsp.government.bg) или Емили Стоянова (тел. 0899 131 361 и email Emili.Stoyanova@mlsp.government.bg).

Програма за събитието:

„Европа е с мен“

Ежегодно събитие на Програма „Развитие на човешките ресурси“

„Новите технологии – поглед към бъдещето“

Мото на 2024 г.

„Аз съм бъдещето“

Тема на събитието по приоритет „Насърчаване на младежката заетост“

18 септември 2024 г.

Зала „Руен“ в хотел „Хилтън“, гр. София, бул. „България“ №1

ПРОГРАМА

13:30Регистрация & Кафе
14:00Откриване Водещ
14:08Бъдещето вече е тук г-н Крум Хаджигеоргиев, председател на УС на BASSCOM г-жа Ирина Радоева, председател на УС на БАИТ г-н Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO г-н Здравко Пешаков, управляващ директор на SAP Bulgaria г-н Илия Кръстев, председател на УС на АIBEST   Теми: Какви промени са настъпили на пазара на труда през последната година, които са предизвикани от новите технологии? Как новите технологии променят „правилата на играта“ – кои са най-ценните умения на служителите? Кои професии ще изчезнат или ще бъдат заменени от машините и Изкуствения интелект? Как да бъдем конкурентни в дигиталната ера? Възможност за задаване на въпроси и споделяне на мнение от гостите в публиката.
14:50Европейски мерки за подкрепа г-н Цветан Спасов, ръководител на Управляващия орган на ПРЧР г-н Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта г-жа Полина Маринова, директор на Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ) Теми: Представяне на европейските мерки за включване в обучения за усвояване и надграждане на дигиталните умения по ПРЧР и НПВУ Представяне на европейски мерки за включване в обучения за „меки“ и преносими умения Представяне на възможности за започване на първа работа с европейска подкрепа
15:30Работилница за иновации Обособяване на групи с до 8 участници, които за определено време трябва да измислят дигитален продукт в съответната област. Основната цел на Работилницата за иновации е да включи младежите като активни участници в процеса, да стимулира мисленето за това какво би се променило в бъдеще и по индиректен начин да бъде отправено посланието за новите умения, които ще бъдат необходими на пазара на труда. Работилницата за иновации насърчава предприемаческото мислене. Теми: Създаване на дигитален продукт в сферата на: Туризма;Околната среда;Услугите;Медиите;Изкуството;Архитектурата;Банкирането.
16:15Представяне на иновативните продукти и услуги от Работилницата за иновации Водещ Фасилитатори на отделните групи Възможност за дискусия, задаване на въпроси и споделяне на опит от гостите в публиката.
16:40Заключителни думи Водещ

 

  • Споделете тази публикация

Проект BG05M2OP001-2.016-0008-С02 „ИНовации, Наука и Образование за високо качество и съответствие с пазара на труда в ТЕХнически университет-София и ПаРтньОри (ИННОТЕХ ПРО)“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Приоритетна ос 2 „Образование и учение през целия живот“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Skip to content