Само 10 дни остават до крайния срок за регистрация за „Наградите на БАИТ“ за 2023г.

От името на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) отправяме покана към ръководените от вас учебни заведения, към вашите преподаватели, студенти и ученици да се включат в конкурса Наградите на БАИТ за 2023 г. за значим принос за развитието на информационните и комуникационни технологии.

Близо 20 са подадените кандидатури в отделните категории на конкурса към момента. Засилен интерес има към категориите „Журналистически принос“ и „Успешен български ИКТ продукт/услуга“, които са с по 5 участници. 

Конкурсът все още очаква кандидатури за „Младежка награда“.

Преподавателите и студентите/учениците имат възможност да кандидатстват в две от категориите – Образователна награда и Младежка награда.

Регистрацията е безплатна!

Образователната награда тази година търси да отличи:

  • компании, които активно си сътрудничат със средни училища по проекти като предоставят свои служители като помощник учители в училища и/или създали своя методика, учебна програма, курс за учители за практическо обучение в компаниите;
  • иновативни интегрирани програми между висши училища и компании за подготовка на ИКТ кадри;
  • иновативни интегрирани програми между висши училища с различен профил – технически и хуманитарни за обучение на студентите;
  • иновативни интегрирани програми между български и чуждестранни висши училища с различен профил – технически и хуманитарни за обучение на студентите;
  • висши училища, подкрепящи средното образование чрез специално разработени програми за тях и предоставянето на университетски преподаватели за воденето на отделните дисциплини.

Победителите досега в тази категория: 2022г. – Висше училище по телекомуникации и пощи за Интердисциплинарните бакалавърски програми; 2021 г. – АБИЛИТИКС ООД за онлайн платформата „Чатмат“; 2020 г. – Георги Германов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“, който преподава роботика, електроника и 3D принтиране; 2019 г. – Znam.be, платформа за ранно кариерно ориентиране; 2018 г. – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас; 2017 г. – Министерство на образованието и науката за Образователна платформа „ТВОЯТ ЧАС“, 2016 г. – Софтуерен университет ООД, 2015 г. – Враца Софтуер Общество, 2014 г. – Софтуерен университет ООД; 2013 г. – Уча.се; 2012 г. – Академия Телерик; 2011 г. – Нимеро ЕООД.

В категорията „Младежка награда“ могат да участват студенти и ученици, самостоятелно или в екип, които се обучават в българско учебно заведение и имат създадена собствена разработка/продукт въз основа на ИКТ.

Победителите досега в категорията: 2022 г. – Тонислав Троев, студент в ШУ „Епископ Константин Преславски“ с Платформа за автоматизирани тестове, 2021 г. – Антония Митева и Румяна Иванова, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, гр. Бургас с проекта Shopping Energy; 2020 г. – Радостин Чолаков /ученик/, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив с иновативния проект “АзБуки.ML; 2019 г. – Теодор Тодоров /ученик/ и Йордан Цветков /ученик/;  2018 г. – Енчо Шахънов /ученик/, 2017 г. – Илиян Кордев /ученик/; 2016 г. – Звездин Бесарабов /ученик/; 2015 г. – ИКТ клуб с проекта „Умна ръкавица“– Valkyrie; 2014 г. – Иван Атанасов от  Университет по библиотекознание и информационни технологии /студент/; 2013 г. –  екип от МГУ и Десислав Кузманов от ТУ София; 2012 г. – Денислав Лефтеров от ПУ и Здравко Велинов от ТУ София; 2011 – екип от МГУ.

Номинираните в това издание на конкурса ще получат възможността да се представят с кратко видео по време на церемонията. Видеопредставянето следва да е с продължителност до 30 секунди и да представя проекта на номинирания. Изискванията за видеоклип са налични на сайта на Наградите (https://bait-awards.bg/pages/Nominated/) .

Наградите

Победителите в конкурса ще получат пакет за обучение в цялостна програма за Agile Project Management, която включва 10 семинара с фокус върху различна тема от сферата на управление на проекти с гъвкави методологии, осигурен от bTalks. За победителите са предвидени и годишни абонаменти за правноинформационни системи „Сиела Норми“ и ваучери, за чиято стойност спечелилите ще могат да закупят книги от книжарници „Сиела“. Отличените в конкурса ще получат и сборника „Дигитални истории“ с автограф от автора Георги Караманев. В него миналогодишният победител в Журналистическата категория на Наградите на БАИТ, търси отговорите на 8 големи въпроса, пред които ни изправят технологиите днес.

Краен срок за регистрация за участие: до 24.00 ч. на 15 декември 2023 г.

Регистрационната форма и регламентът на конкурса са публикувани на сайта на Наградите.

Церемонията

Тази година конкурсът е със специалното участие на Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk, първата българска компания-еднорог, оценена на 1 млрд. долара, и на българския учен и писател Георги Бърдаров, носител на Награда за литература на Европейския съюз.

Връчването на наградите ще се състои през м. февруари 2024 г. Христо Борисов и Георги Бърдаров ще дадат визионерско начало на церемонията с диалог между технологичната и хуманитарната сфери. На сцената ще чуем гледните точки на ИТ предприемача и хуманитариста.  За аудиторията предстои вдъхновяващ разговор за това как технологиите променят бизнеса и начинът ни на живот, за ролята на изкуствения интелект и какво бъдеще ни очаква. Двамата ще връчат и Наградата за специален принос на отличения в 13-ото издание на конкурса.

  • Споделете тази публикация

Проект BG05M2OP001-2.016-0008-С02 „ИНовации, Наука и Образование за високо качество и съответствие с пазара на труда в ТЕХнически университет-София и ПаРтньОри (ИННОТЕХ ПРО)“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Приоритетна ос 2 „Образование и учение през целия живот“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Skip to content