Посещение на Марчин Василевски, изпълнителен директор на Inno Energy за Централна Европа в Техническия университет – София

На 24-ти април 2023 г. делегация, водена от Марчин Василевски, изпълнителен директор на Inno Energy за Централна Европа бе на посещение в Техническия университет – София. Посещението се състоя след като в „София тех парк“ Марчин Василевски и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, в присъствието на президента Румен Радев и на европейския комисар по “Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“  Мария Габриел подписаха декларация за присъединяването на България към Европейския алианс за батерии.

Марчин Василевски бе посрещнат от проф. дн инж. Иван Кралов, ректор на ТУ – София и от проф. дн инж. Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии и председател на Общото събрание на ТУ – София. Гостът разгледа новосъздадения Национален център по мехатроника и чисти технологии, кампус „Студентски град“, в който се помещават 16 научно-изследователски лаборатории и остана силно впечатлен от модерната научна инфраструктура, която ще осигури пълноценното участие на страната ни в Европейското научноизследователско пространство. Тази инфраструктура стимулира провеждането на висококачествена изследователска дейност, създаването и трансфера на технологии и иновативни решения към бизнеса, индустрията и регионите. В Центъра работят  висококвалифицирани опитни изследователи и млади учени, стимулира се международното сътрудничество. Гостът бе подробно запознат и с плановете за работа на Центъра, реализацията на които ще допринесе за ускореното икономическо и социално развитие на страната и на Европа.

Проф. Кралов подробно запозна  госта със структурата и дейността на ТУ – София, като изтъкна, че университетът подготвя специалисти в най-съвременните направления – интелигентни системи и изкуствен интелект, киберсигурност, анализ на данни, информационни и комуникационни технологии, роботика, мехатроника, авиация, зелена енергетика и др.

Проф. Кралов подчерта важността на научно-изследователската дейност, която се реализира в тясна връзка с бизнеса. Водещият технически университет в страната и региона участва в три новосъздадени Центъра за върхови постижения, един от които е именно Националният център по мехатроника и чисти технологии и в два Центъра за компетентност, които се финансират основно по европейската оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тяхната задача е да допринесат за развитие на приложните изследвания и разработки, за внедряването им в индустриалното производство и най-вече за превръщането им в пазарни продукти с висока добавена стойност.

Силно развито е международното сътрудничество на ТУ – София, реализират се огромен брой международни научно-изследователски проекти, добави проф. Кралов. В тази връзка от особено значение е участието на Техническия университет – София в Европейския технологичен университет EUt+, съюз от осем университета от различни европейски страни, който има за цел развитието на науката, иновациите, технологиите и инженерното образование в контекста на  изграждането на бъдеща модерна, зелена и дигитална Европа.  

Марчин Василевски представи Европейския алианс за батерии, създаден от Европейската комисия с цел да върне ключови производства в Европа. В момента алиансът обединява над 800 организации, индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове, като изгражда мостове между тях в преследването на общата цел за изграждане на иновативна, конкурентоспособна и устойчива европейска индустрия за батерии. Алиансът подкрепя научните изследвания и развойната дейност, иновативните стартиращи компании и акцентира на обучението на кадри, необходими на тази бързоразвиваща се индустрия и тук се откриват възможности за сътрудничество с университети, като ТУ – София, заяви Марчин Василевски.

Срещата приключи с взаимни пожелания за поддържане на активен диалог и сътрудничество между Техническия университет – София и Европейския алианс за батерии.

  • Споделете тази публикация

Проект BG05M2OP001-2.016-0008-С02 „ИНовации, Наука и Образование за високо качество и съответствие с пазара на труда в ТЕХнически университет-София и ПаРтньОри (ИННОТЕХ ПРО)“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Приоритетна ос 2 „Образование и учение през целия живот“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Skip to content