ЕМИЛИЯ МАЛИНОВА – СТАРШИ ЕКСПЕРТ ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ В ГЛОБЪЛФАУНДРИС ЕАД…“ИСКАМ ДА ВИДЯ В КАНДИДАТИТЕ ЗА СТАЖ/РАБОТА НАЙ-ВЕЧЕ МОТИВАЦИЯ И ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ РАЗВИВАТ В ОБЛАСТТА“.

На въпросите ни относно дейността на компанията и как протичат интервютата за работа в нея, за рубриката „Работодателят отблизо“, отговаря Емилия Малинова – Старши експерт подбор на персонал в ГлобълФаундрис ЕАД

 

 

 

Име на фирмата/организацията

ГлобълФаундрис ЕАД

 

Попълнил анкетата

Емилия Малинова – Старши експерт подбор на персонал

 

Дейността на фирмата/организацията е…

ГлобълФаундрис е една от водещите в света фабрики за производство на интегрални схеми. Компанията разработва технологии с приложение в мобилната комуникация, автомобилната, медицинската и други индустрии. Фирмата разполага с няколко фабрики разположени в САЩ, Германия и Сингапур.

Центърът за разработки в София играе важна роля в създаването на всички съвременни поколения технологични процеси на компанията вариращи от 350nm до 12nm. ГлобълФаундрис предлага различни възможности за развитие за хора с познания в областта на микроелекторниката, физиката или програмирането.

 

Работната среда във фирмата/организацията е…

Много приветлива. В компанията работят както стажанти и младши специалисти, така и инженери с много години опит. Отделно имаме и чуждестранни колеги от цял свят.

Хубавото на работната среда е, че всеки служител може свободно да задава въпроси; комуникацията е открита, също така има въвеждащо обучение от няколко месеца за всеки нов служител.

 

Искам да видя в кандидатите за стаж/работа…

Най-вече мотивация и желание да се развиват в областта. Естествено е важно да имат и поне базови теоретични познания, както и за някои от позициите опит в областта.

Хубаво е и ако са запознати с индустрията, но най-важното е да покажат желание да се учат, както и способност да мислят.

За студенти, търсещи развитие в областта на микроелектрониката, ГлобълФаундрис има програма за развитие, осигуряваща на студентите достъп до най-съвременни технологии и работа със световни експерти в областта.

 

В CV-то на кандидата…

Е много важно да е описано добре образованието – като се започне от гимназията и се мине през университета.

Важно е да се упомене не само университетът, в който кандидатът учи или е завършил, ами и специалността му, както и проекти, в които е участвал (плюс програмни езици, които владее, системи, които е използвал и т.н.)

Ако има работен опит (особено свързан със специалността) е добре също да са описани компанията, позицията и какво точно е правил/прави на въпросната длъжност. Естествено трябва да има контакт на човека (имейл и телефон).

Препоръчително е СВ-то да е на английски език и е да европейски формат на автобиография.

 

В мотивационното писмо да личи…

Не е задължително да има мотивационно писмо, но ако има такова е важно да се казва защо кандидатства за позицията, какъв е интересът към компанията/работата и т.н.

 

 

Има интерес към…

Микроелектрониката, физиката, информационните технологии, инженерната дейност в международна среда.

 

 

Впечатлява с…

Отново мотивация за развитие в областта, технически познания/опит в тази сфера.

 

 

На въпросите отговаря…

Точно, ясно и обосновано. Дори и да не е напълно уверено е важно да се демонстрират познания и интерес към стажа/позицията.

 

По време на интервюто да оставам с усещането за…

Човек e откровен и отговорен, мисли логично и зачита мнението на другите.

 

 

Кандидатът не бива да допуска…

Да закъснява за интервю без предупреждение, да не е прочел поне малко за компанията.

Грешно е да не демонстрира интерес, както и да говори така, все едно за него е без значение дали и къде ще кара стаж/започне работа.

Дори и да не знае някои технически детайли, е важно да не се паникьосва, а да помисли, ако не е сигурен с нещо, не е грешно да каже, че не знае. Грешно е да говори неща, които не са свързани със зададения въпрос.

 

Споменът от последното ми интервю с кандидат за стаж/работа…

Мина доста успешно и кандидатът получи оферта за работа. Беше уверен в това какво търси, както и беше добре теоретично подготвен.

Нямаше опит по специалността, но на база образованието му, както и няколко допълнителни курса, които беше карал, сметнахме, че би бил подходящ за младши специалист и че има потенциал да се развива.

  • Споделете тази публикация

Проект BG05M2OP001-2.016-0008-С02 „ИНовации, Наука и Образование за високо качество и съответствие с пазара на труда в ТЕХнически университет-София и ПаРтньОри (ИННОТЕХ ПРО)“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Приоритетна ос 2 „Образование и учение през целия живот“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Skip to content