ЛИЛЯНА ТОМОВА, INTERNAL COMMUNICATIONS & TALENT DEVELOPMENT В NEMETSCHEK: „…НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧОВЕК ДА ЗНАЕ ВСИЧКО – ПО-ВАЖНОТО Е ДА ПОКАЖЕ, ЧЕ ИСКА ДА СЕ УЧИ, И ЧЕ ИМА ПОТЕНЦИАЛА ДА ГО НАПРАВИ…“

За рубриката „Работодателят отблизо“ отговорите на въпросите ни даде Лиляна Томова, Internal Communications & Talent Development в Nemetschek.

 

Дейността на фирмата/организацията е… 
 
Разработване, продажби и внедряване на софтуерни продукти
 
Работната среда във фирмата/организацията е… 
 
Приятна, приятелска, неформална. Офис пространствата постоянно се обновяват. Фирмата разполага с йога стая, фитнес, помещение за забавления и отдих (с джаги, тенис маса, билярд, маси за шах и табла, легла за ползотворна дрямка), а до там се стига с пързалка. Има няколко кухни, в които може да си направиш кафе, капучино, чай, фреш или пък да си притоплиш храна и да хапнеш. Ежеседмично се осигуряват плодове, а всеки втори вторник от месеца е така наречения Banitsa Day. 😉 Всеки месец се организират активности (рафтинг, покоряване на връх, разходка със снегоходки, катерене и др.), провеждат сеспортни турнири, тийм-билдинги и фирмени партита. Организират се обучения и посещения на конференции, както и се осигурява достъп до огромни e-learning системи за самостоятелно обучение. Държи се на качествено свършената работа в срок, както и на добрата комуникация и екипност.
 
Искам да видя в кандидатите за стаж/работа… 
 
…отговорно отношение, готовност да учат много, логическо мислене, потенциал за развитие, ентусиазъм да се занимават с конкретното нещо, или както ние го наричаме „блясък в очите“. 🙂
 
В CV-то на кандидата… 
 
…е добре да бъдат описани натрупаните знания и умения, учебния и извънкласен опит (проекти, разработвани вкъщи или във връзка със странични инициативи). Кандидатът е добре да обърне внимание на своите постижения (всеки човек има такива), като е препоръчително да бъде конкретен и да дава примери. Добре е да покаже сподели за своите интереси и хобита, на какво държи – бъдещият работодател търси хора, които биха отговаряли на неговата корпоративна култура. Нека кандидатът обърне внимание контактите му да бъдат актуални (телефон и e-mail), както и да бъде описано придобитото образование, започвайки от най-скорошното или най-релевантното.
 
В мотивационното писмо да личи… 
 
…че човекът наистина иска да бъде част от компанията или да се занимава с конкретното нещо. В противен случай е по-добре да се кандидатства без мотивационно писмо, отколкото да се изпрати шаблонно такова.
 
Има интерес към… 
 
…дейността, с която ще се занимава.
 
Впечатлява с… 
 
…добре усвоени знания, добри комуникационни умения, разработени странични проекти, добра информираност относно дейността на фирмата.
 
На въпросите отговаря… 
 
…уверено. Ако не знае нещо, си признава и споделя своите разсъждения по въпроса.
 
По време на интервюто да оставам с усещането за… 
 
… отвореност, искреност и честност. Няма смисъл да се лъжем, защото след старта на стажа/работата всичко излиза наяве. Не е задължително човек да знае всичко – по-важното е да покаже, че иска да се учи, и че има потенциала да го направи.
 
Кандидатът не бива да допуска… 
 
… да идва на интервю без предварителна подготовка – нека „си напише домашното“. Тук може да прочете малко повече за предварителната подготовка за интервю: http://www.nemetschek.bg/interns-cheat-sheet/ Освен това не бива да забравя, че не само работодателят избира него, но и той избира работодателя. Нека попита интервюиращите за нещата, които са му важни.
 
Спомена от последното ми интервю с кандидат за стаж/работа… 
 
… е без значение.
 
 
 
  • Споделете тази публикация

Проект BG05M2OP001-2.016-0008-С02 „ИНовации, Наука и Образование за високо качество и съответствие с пазара на труда в ТЕХнически университет-София и ПаРтньОри (ИННОТЕХ ПРО)“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Приоритетна ос 2 „Образование и учение през целия живот“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Skip to content