ВИОЛЕТА КАРАНАЧЕВА – ЦВЕТАНОВА, UNIVERSITY RELATIONS, DIVERSITY & LEARNING LEAD BULGARIA В IBM- АЙ БИ ЕМ БЪЛГАРИЯ… КАНДИДАТЪТ ЗА РАБОТА МОЖЕ ДА ВПЕЧАТЛИ HR ОТ ЕКИПА НИ С УМЕНИЕТО ДА ОБЩУВА.“

На въпросите ни относно дейността на компанията и как протичат интервютата за работа в нея, за рубриката „Работодателят отблизо“, отговаря  Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity & Learning Lead Bulgaria в IBM- Ай Би Ем България

 

 

 Дейността на фирмата/организацията е…

IBM е основана в България през 1937 г. и оттогава компанията е стратегически партньор на бизнеса и държавата, помагайки им да се възползват от най-модерните информационни технологии. В страната компанията има няколко международни звена. Центърът по снабдяване (Procurement Center) стартира през 2006 г. с основна дейност управлението на комплексни сделки и взаимоотношенията с ключови основни доставчици на IBM. Финансовият център (Finance Center) е създаден през 2013 г. и предоставя финансови услуги на подразделения на IBM в цяла Европа, Близкия изток и Африка. Центърът за техническа поддръжка (Client Innovation Center Sofia) стартира в края на 2013 г. и предоставя цялостни ИТ услуги, включително управление на мрежи, сървърни системи, поддръжка и мониторинг на компютърен хардуер и софтуер.

 

Работната среда във фирмата/организацията е…

Можем да опишем работната среда в IBM България като динамична, многообразна и приобщаваща. Започнах да „пиша“ своята история в IBM преди десетилетие, когато бях още студент. Ставайки част от IBM, намерих невероятни ментори и прекрасен екип, с които ежедневно генерираме нови идеи и преодоляваме различни предизвикателства! 

Какво споделиха още наши колеги от IBM България…

„Започнах „пътуването“ си в IBM през 2015 г. като Специалист Техническа поддръжка. Повече от 4 години предоставях поддръжка и помощ на клиенти от Германия, Австрия и Швейцария. През този период натрупах много технически опит, станах ментор на нови служители в екипа, както и Топ изпълнител на 2019 г.. Многобройните възможности за кариера в IBM проправиха пътя ми към екипа за управление на проекти, където вече почти две години давам своя принос към различни стратегически проекти за компанията. Мая Ивановска, Project ManagerIBM Client Innovation Center Sofia

 

Като един млад човек, исках да отида в организация, в която ще мога да изградя стабилна кариера в позитивна среда. От първият ми работен ден бях пленена от културата на компанията и динамичният начин на работа, което бе изключително важно за мен. Всеки ден имам възможност да придобивам нови знания и умения, докато работя с невероятни екипи и се изправям пред различни предизвикателства.” Персияна Пенкова, IBM Intern 2021 Client Innovation Center Sofia

 

 

Искам да видя в кандидатите за стаж/работа…

IBM България предлага огромна палитра от обучения, имаме изградена “onboarding” програма за всички нови служители, която цели да им помогне да надградят уменията си- техническа експертиза, меки умения и др…Именно, поради тази причина търсим кандидати, които имат желание да учат и да се развиват. 

 

 

 

В CV-то на кандидата…

….е желателно да има добра структура, както и кандидатът да е описал нагледно кои са качествата, които го правят подходящ за съответната роля.

 

 

В мотивационното писмо да личи…

…желание и ентусиазъм за развитие. Би било добре да отразява и конкретно каква е мотивацията на кандидата за дадената позиция.

 

Има интерес към…

…новото и различното. IBM един от лидерите в индустрията, развиваме нашите технологии и уменията на нашите служители своевременно. 

 

Впечатлява с…

….умението да общува. Нашите екипи са многообразни, работим с експерти и клиенти от целия свят. Целим средата на работа да бъде приобщаваща.

 

 

На въпросите отговаря…

…oткровено. Би било прекрасно, ако кандидатът може да сподели своите идеи и различна гледна точка.

 

По време на интервюто да оставам с усещането за…

Най-голямата ценност на IBM са служителите ни. Вярваме, че силата ни се крие в многообразието на нашите екипи. IBM насърчава преследването на творческите интереси и извън работното място, защото когато служителите ни имат възможността да се водят от любопитството си, това дава на всички нас нова перспектива  и множество възможности за развитието на нови технологии. Заедно в IBM можем да допринасяме за напредъка чрез значими иновации. Важно е кандидатът да има желанието да учи нови неща и да надгражда съществуващите си умения.

 

Кандидатът не бива да допуска…

Не би било добре да предоставя невярна информация за себе си. За нас е важно кандидатът да има желанието да развива нови умения. Не случайно, стартираме IBM Systems Academy и IBM/CICSO Incubator, студентите могат да кандидатстват и да надградят техническите си познания. Това са програми, които дават не само знания, но и предизвикват увереност в участниците, че те могат да развиват познанията си във всеки един момент.

 

Спомена от последното ми интервю с кандидат за стаж/работа…

През 2021 г. имахме мащабна стажантска програма, която бихме искали да репликираме и тази година.  Голяма част от интервютата бяха изключително вдъхновяващи. Студентите бяха мотивирани, с голямо желание да развият нови умения и да надградят своята техническа експертиза, част от тях продължиха развитието си в компанията.  

  • Споделете тази публикация

Проект BG05M2OP001-2.016-0008-С02 „ИНовации, Наука и Образование за високо качество и съответствие с пазара на труда в ТЕХнически университет-София и ПаРтньОри (ИННОТЕХ ПРО)“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Приоритетна ос 2 „Образование и учение през целия живот“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Skip to content