Доротея Георгиева, Експерт Подбор и Човешки ресурси в ай- ти икъномикс България ЕООД..."Кандидатът не бива да допуска отрицателно отношение към предишен работодател, преподаватели или към интервюиращите."

На въпросите ни относно дейността на компанията и как протичат интервютата за работа в нея, за рубриката "Работодателят отблизо", отговаря  Доротея Георгиева, Експерт Подбор и Човешки ресурси в ай- ти икъномикс България ЕООД

 

 

Дейността на фирмата/организацията е...

Ние сме IT консултанти и сме дългосрочен партньор за дигитална трансформация на немския пазар. Чрез нашите клиенти достигаме до милиони крайни потребители, като подобряваме достъпа им до съвременни финансови софтуерни инструменти, сигурността им и качеството им на работа и живот.

ИТ консултиране, разработване на софтуер, Project Management, SAP и AFC (Anti-Financial Crime ).

 

Работната среда във фирмата/организацията е...

Работим в смесени, международни екипи, изследваме, учим се да излизаме извън комфортната ни зона, разширяваме границите и полезрението си, опитваме нови начини за справяне с предизвикателствата.

 

Искам да видя в кандидатите за стаж/работа...

При първото интервю е особено важно да разберем дали човекът се вписва в екипа. Искамe също така да знаем къде нашите кандидати биха искали да се развиват и какви очаквания имат от бъдещия си работодател. Разбира се, фирмената култура и вътрешните възможности за развитие също трябва да отговарят на очакванията на кандидата, така че всички да са доволни в дългосрочен план.

 

В CV-то на кандидата...

Съветваме да са подредени курсовете, които студентите са преминали по време на обучението в университета или академии. Задължително да са посочени координати за връзка.

 

В мотивационното писмо да личи...

Че обича, това, което учи или работи.

 

Има интерес към...

Научаване на нови технологии, езици за програмиране, немски език, нови умения свързани с работа в корпоративна среда.

 

Впечатлява с...

Преди интервюто, кандидатите вече трябва да са прочели за компанията. Прави много добро впечатление. Това също така улеснява интервюто, например могат да се задават по-конкретни въпроси, а това е и по-целенасочено за самите кандидати. В края на краищата, не става въпрос само за това ние да ви опознаем, но и обратното. Колкото повече неща успеем да изясним по време на първото интервю, толкова по-добре ще са подготвени за второто.

 

На въпросите отговаря...

Без да се притеснява, не може да сгреши. Няма грешни отговори по време на дискусия.

 

По време на интервюто да оставам с усещането за...

Комуникацията е много важна, особено в техническите дискусии. Ние отдаваме голямо значение на работата в екип и кандидатите могат да докажат това в случая. Ценим когато се задават въпроси и ни се  разказва какво ги е впечатлило. Не очакваме от кандидатите да предложат перфектно решение, а по-скоро да видим как биха работили с нас. Ще се радваме да дадем съвети и да помогнем допълнително. Така че няма причина да се притесняват.

 

Кандидатът не бива да допуска...

Отрицателно отношение към предишен работодател, преподаватели или към интервюиращите.

 

Спомена от последното ми интервю с кандидат за стаж/работа...

Последното интервю за младши програмист беше с колега, който тази година се дипломира в Техническия университет София. Той е част от “it-economics Bulgaria” след поредица от интервюта.