Румен Събев, Chief Technology Officer в Мобайл Уейв Солюшънс..."В CV-то на кандидата... ...очаквам да видя какъв опит и знания е натрупал до момента и да преценя дали отговаря на изискванията за обявената позиция."

На въпросите ни, относно дейността на компанията и как протичат интервютата за работа в нея, за рубриката "Работодателят отблизо", отговаря Румен Събев, Chief Technology Officer в Мобайл Уейв Солюшънс.

 

 

 

Име на фирмата/организацията:

Мобайл Уейв Солюшънс

 

 

Дейността на фирмата/организацията е...

Разработване на софтуерни продукти според изискванията на клиентите. Работим по дългосрочни проекти с избрани партньори, на които предоставяме различни IT услуги. Много често работим в смесени екипи със служители на клиентите, което прави комуникацията бърза и ефективна. Разработваме сървърни, уеб и мобилни приложения, използвайки различни технологии като Java, Python, PHP, JavaScript базирани платформи (React, React Native, Vue, Node.js, Angular), Swift, Kotlin и много други. В проектите много активно използваме различни мрежови услуги на Amazon Web Services и Microsoft Azure.

 

 

 

Работната среда във фирмата/организацията е...

много позитивна. Отношенията в екипите са приятелски и често се събираме и след работа.  Работим в сравнително малки екипи и взаимната помощ е много важна. 

 

 

 

Искам да видя в кандидатите за стаж/работа...

  • Желание да учат и развиват уменията си. Софтуерният бизнес е много динамичен и постоянното самоусъвършенстване е изключително важно. Нашата компания предоставя достъп до различни онлайн обучения, както и курсове с преподаватели в офиса или онлайн.
  • Инициативност - винаги прави добро впечатление, ако кандидата е работил по някой собствен проект. Това ми подсказва, че има желание да учи, да се развива и не го мързи да работи. Това важи с още по-голяма сила за кандидати в началото на своята кариера, когато често не могат да покажат опит по комерсиални проекти.
  • Логическо мислене
  • Отговорност към поставените задачи и колегите, с които работи. 

 

 

 В CV-то на кандидата...

...очаквам да видя какъв опит и знания е натрупал до момента и да преценя дали отговаря на изискванията за обявената позиция. Важно е също така CV-то да бъде лесно четимо и да не дава излишна информация.

 

 

 

 

 

В мотивационното писмо да личи...

...отношението на кандидата към позицията и как може да допринесе за компанията. Обикновено не прави добро впечатление, ако при писането му е използван готов шаблон. 

 

 

 

 

Има интерес към...

...да развива уменията си, следи новостите в сектора и развитието на технологиите.

 

 

 

 

 Впечатлява с...

 

... позитивно отношение към работата, увереност в знанията и уменията си и желание за развитие.

 

 

 

На въпросите отговаря...

...ясно и уверено без да се притеснява, че може да обърка нещо. Когато не знае нещо, е по-добре да каже директно, че не е запознат вместо да гадае.

 

 

 

 

По време на интервюто да оставам с усещането за...

...че мога да разчитам на този кандидат и че той ще се справи със задачите, които са му поставени. 

 

 

 

 

Кандидатът не бива да допуска...

...притеснението да попречи на доброто представяне по време на интервюто. Нормално е всеки да се вълнува от това как ще мине интервюто, но не бива да се забравя, че това е част от процеса.

 

 

 

 

 

Споменът от последното ми интервю с кандидат за стаж/работа...

...беше с кандидатка за Manual QA. Тя нямаше достатъчно опит за обявената позиция, но огромно желание да се научи. Кандидатката имаше успешна кариера в друга област, но беше решила да направи промяна и да се насочи към софтуерния бизнес. Беше инвестирала много време в учене и имаше ISTQB сертификат. Решихме да и дадем шанс да развие своята кариера в нашата компания.